- Printed source
- François Leguat, A New Voyage to the East-Indies by Francis Leguat and His Companions (London: R. Bonwicke, W. Freeman, Tim. Goodwin et al., 1708), pp. 71–72. French edition: Voyage et avantures de François Leguat & de ses compagnons (London: David Mortier, 1708).
François Leguat
A New Voyage to the East-Indies
François LeguatImage & authority record ↗
Original text
pp. 71–72 · extractOf all the Birds in the Island, the most Remarkable is that which goes by the Name of the Solitary, because ’tis very seldom seen in Company, tho’ there are abundance of them. The Feathers of the Males are of a brown, grey Colour: The Feet and Beak are like a Turkeys, but a little more crooked. They have scarce any Tail, but their Hind-part cover’d with Feathers is Roundish, like the Crupper of a Horse, they are taller than Turkeys. Their Neck is straight, and a little longer in proportion than a Turkeys, when it lifts up his Head. Its Eye is black and lively, and its Head without Comb or Cop. They never fly, their Wings are too little to support the weight of their Bodies; they serve only to beat themselves, and flutter when they call one another. They will whirl about for twenty or thirty times together on the same side, during the space of four or five Minutes: The Motions of their Wings makes then a noise very like that of a Rattle; and one may hear it two hundred Paces off. The Bone of their Wing grows greater towards the Extremity, and forms a little round Mass under the Feathers, as big as a Musket Ball1: That and its Beak are the chief Defence of this Bird. ’Tis very hard to catch it in the Woods, but easie in open Places, because we run faster than they, and sometimes we approach them without much Trouble. From March to September they are extreamly fat, and tast admirably well, especially while they are young, some of the Males weigh forty five Pound.
The Femals are wonderfully beautiful, some fair, some brown; I call them fair, because they are of the colour of fair Hair: They have a sort of Peak like a Widow’s upon their Breasts, which is of a dun Colour. No one Feather is stragling from the other all over their Bodies, they being very careful to adjust themselves, and make them all even with their Beaks. The Feathers on their Thighs are round like shells at the end, and being there very thick, have an agreeable effect: They have two Risings on their Craws, and the Feathers are whiter there than the rest, which livelily Represents the fine Neck of a Beautiful Woman. They walk with so much Stateliness and good Grace, that one cannot help admiring and loving them; by which means their fine Mein often saves their Lives.
Tho’ these Birds will sometimes very familiarly come up near enough to one, when we do not run after them, yet they will never grow Tame: As soon as they are caught they shed Tears without Crying, and refuse all manner of Sustenance till they die.
Edition
Further reading
- 01Alfred Newton and Edward Newton, “On the Osteology of the Solitaire or Didine Bird of the Island of Rodriguez, Pezophaps solitaria (Gmel.)” (1869), Philosophical Transactions of the Royal Society 159: 327–362. ↗
Subfossil skeletons compared with Leguat’s description. DOI: 10.1098/rstl.1869.0011. - 02Julian P. Hume and Lorna Steel, “Fight club: a unique weapon in the wing of the solitaire, Pezophaps solitaria” (2013), Biological Journal of the Linnean Society 110: 32–44. ↗
The carpal knob described by Leguat. DOI: 10.1111/bij.12087. - 03S. Pasfield Oliver, ed., The Voyage of François Leguat of Bresse to Rodriguez, Mauritius, Java, and the Cape of Good Hope (1891), 2 vols. ↗
London: Hakluyt Society. Annotated reprint of the 1708 English text, with the Relation de l’île Rodrigue in Appendix B.
Cite this source
François Leguat, A New Voyage to the East-Indies by Francis Leguat and His Companions (London: R. Bonwicke, W. Freeman, Tim. Goodwin et al., 1708), pp. 71–72. French edition: Voyage et avantures de François Leguat & de ses compagnons (London: David Mortier, 1708).